Lær at håndtere dit svedproblem

Vi kender det nok alle sammen: Pludselig sveder vi temmelig meget - måske kommer det uventet, eller også er det på grund af, at vi har løbet, knoklet i haven eller på anden måde udfoldet os fysisk.

Det er helt naturligt, og for det fleste er det ikke noget problem. Men nogle lider af en unormalt voldsom svedproduktion. Det kaldes hyperhidrose og er noget, som kan give sociale vanskeligheder og gener i hverdagen. Det er ofte hænder, fødder og skridt, man sveder mest i. Men man kan lære at leve med sin svedtendens og håndtere situationen, så man alligevel kan fungere godt sammen med andre mennesker.

Kig på det samlede helbred

Har man tendens til at svede meget, uden at det skyldes fysisk anstrengelse, er det vigtigt at få konstateret, at der ikke ligger nogen anden sygdom bag. Man skal altså få lægen til at vurdere ens samlede helbred, så der for eksempel ikke er stofskifteproblemer eller andet bag. Er man i øvrigt sund og rask, findes der midler, der kan have stor gavnlig virksomhed, så man fint kan leve med hyperhidrose.

Styr på følelser og stress

Er du et nervøst gemyt eller bliver du nemt stresset, kan du oftere rammes af svedtendens end andre. Så det er vigtigt at prøve at få skabt ro omkring sig, så tilværelsen ikke bliver for belastende og stresset. Det har især betydning for unge, der rammes hyppigst - her koger følelserne ofte lidt mere over end hos andre, og mange unge føler sig stressede. Heldigvis kan man lære at håndtere disse ting, så man kan leve et mere afslappet liv.

12 Aug 2021